Mallisuoja antaa suojaa tuotteesi muotoilulle

Teollisen muotoilun keskeisin suoja on mallisuojaus. Se suojaa tuotteesi ulkomuotoa tai osaa siitä. Mallioikeuden kohteena voi olla esimerkiksi keksintösi tietynlainen koriste tai kuvio.

Olennaista mallisuojauksessa on, että mallisi on uusi ja yksilöllinen. Mallin tulee olla luovan henkisen työn tulosta. Kun haet mallisuojan rekisteröintiä, tuotteen sisäisillä rakenteilla tai teknisellä toiminnallisuudella ei ole merkitystä, jos niitä ei ole mahdollista nähdä ulkopuolelle.

Mallioikeudella saat määräaikaisen yksinoikeuden mallisi käyttöön ja voit estää kilpailijoilta mallisi mukaisen tuotteen valmistamisen, myynnin, maahantuonnin tai maastaviennin.

Mallisuojan voimassaoloaika on pitkä

Mallisuojauksen etuna on sen erittäin pitkä voimassaoloaika. Samalle tuotteelle voidaan hakea sekä mallioikeutta että patenttia tai hyödyllisyysmallisuojaa.

Mallisuoja on maakohtainen, joten mallisi on rekisteröitävä kussakin maassa erikseen.

Lopullisesti mallihakemuksesi rekisteröityy teknisen tutkimuksen ja sitä seuraavan väiteajan jälkeen. Silloin rekisteröidyn mallin validiteetti on jo vahva.

Ota yhteyttä Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:n patenttiasiamieheen, niin laaditaan keksinnöllesi paras mahdollinen suojausstrategia!