Viisi virhettä keksinnön suojaamisessa

Keksinnön suojaamisen voi mokata, ja usein vieläpä täysin vahingossa. Patenttiasiamies jos joku tietää, miten ei kannata toimia, jos toiveissasi on saada suojaa keksinnölle.

einstein juttukuva patenttikonsultointi kangasmäki oy

Tiesitkö, että osa keksinnöistä jää ilman teollisoikeudellista suojaa silkasta huolimattomuudesta? Silloin yksinoikeudet keksinnön hyödyntämiseen menetetään jo aivan alkumetreillä. Liiketoiminnan kannalta suojaamaton keksintö on arvoton.

Patenttikonsultointi Kangasmäki Oy:n patenttiasiamies Ville Pekkanen on työssään nähnyt yleisimmät kompastuskivet, joihin keksinnön suojaaminen voi kariutua. Varo siis näitä sudenkuoppia!

1. Julkista keksintö ennen suojaamista

Heti, kun saat idean uuteen keksintöösi, niin puhu siitä ympäriinsä. Kirjoita sen kehittelystä some-päivityksiä ja julkaise kuvia sekä videoita netissä. Siten voit olla aivan varma, että keksinnön patentoiminen ei enää onnistu.

— Käytännössä mikä tahansa keksinnön julkistaminen estää sen suojaamisen. Patentilla on absoluuttinen uutuusvaatimus, joka tarkoittaa sitä, että keksintö ei saa olla julkinen. Patenttiasiamiehen kanssa neuvottelut ovat aina salassapitosopimuksen alaisia, Pekkanen painottaa.

Julkaisemalla tietoja keksinnöstä ennen suojaamista tulet antaneeksi mahdollisille kilpailijoille valmiin reseptin aikaansaannokseesi. Jälkikäteen keksintö ei ole enää suojattavissa.

2. Tee hakemus ilman asiantuntijan apua

Kun haluat suojata keksintösi, tee hakemus ilman asiantuntevaa apua. Älä kysy neuvoa asiantuntijalta vaan kokeile onneasi ja täytä hakemus niin sanotusti omasta päästä. Olet silloin hyvin yleisen kömmähdyksen äärellä.

— Ilman asiantuntemusta tehtyjen patenttihakemusten kohdalla patenttia ei usein joko saada lainkaan, tai sen suojapiiriä ei ole määritelty oikein. Heikolla hakemuksella patentti jää mahdollisesti kokonaan saamatta, se suojaa jotain hyödytöntä tai jotain, joka on helposti kierrettävissä, Pekkanen summaa.

Patenttihakemus on myös aiheen ensimmäinen julkistus, joten huonosti tehtyheikkolaatuinen hakemus saattaa estää myös jatkohakemusten teon.

3. Unohda keksintöön liittyvä liiketoiminta

Keksittyäsi uuden innovaation, hae sille suojaa ihan vain keksimisen riemusta. Älä mieti keksinnön ympärille tulevaa liiketoimintaa, niin keksinnöstäsi tulee takuulla taloudellisesti hyödytön vaikka se saataisiinkin patentoitua. Usein keksinnön ongelmakohdaksi muodostuu nimenomaan sen kaupallistaminen.

— Keksinnön tulee aina tukea liiketoimintaa. Keksinnöillä ja patenteilla ei ole välttämättä sellaisenaan kaupallista arvoa vaan niiden arvo muodostuu vasta osana liiketoimintaa yksinoikeuden muodossa. Siksi kaupallistaminen tulee ottaa huomioon jo keksinnön suunnitteluvaiheessa, Pekkanen muistuttaa.

4. Viivyttele

Panttaa keksintöäsi pöytälaatikossa niin pitkään, että joku muu ehtii keksiä saman asian ja suojaa sen aiemmin. Suojaamisessa sudenkuopaksi voi muodostua myös myöhästyminen.

— Kun patenttia haetaan, keksintö saa silloin etuoikeuspäivän, jota voi käyttää kansainvälisesti. Prosessin aikana on vielä reilusti aikaa kehitellä keksintöä ja laatia jatkohakemuksia. Kun patenttiasiamiehen juttusille tulee riittävän varhaisessa vaiheessa, hän pystyy ohjaamaan keksinnön kehittelyä sekä ajallisesti että sisällöllisesti, Pekkanen kertoo.

5. Älä selvitä oikeuksiasi ja velvollisuuksiasi

Lähde suojaamaan keksintöäsi selvittämättä oikeuksiasi ja velvollisuuksiasi. Voit saada aikaan ison sopan! Jos olet tehnyt keksinnön, joka on syntynyt työtehtävien seurauksena tai työnantajasi toimialalta, velvollisuutesi on ilmoittaa siitä.

— Vaikka keksijällä on aina lähtökohtaisesti oikeudet omaan keksintöönsä, niin työsuhdekeksintöihin on olemassa oma lainsäädäntönsä. Työnantajilla on lisäksi usein oma ohjesääntönsä työsuhteen aikana tehtyihin keksintöihin. Näissä tilanteissa kannattaa aina konsultoida patenttiasiamiestä eikä ryhtyä toimimaan omin päin, muistuttaa Pekkanen.